COVID-19: Tietoa ja ohjeita asiakkaille ja heidän omaisilleen

PÄIVITETTY 5.5.2023

Koronavirus Suomessa

Koronavirus aiheuttaa edelleen tartuntoja, mutta laajoista rajoituksista on voitu luopua. Jokainen voi omalla toiminnallaan ehkäistä viruksen leviämistä. Rokotukset suojaavat vakavammilta tautimuodoilta hyvin.

Noudata edelleen ohjeita:

Ota rokotteet, sillä ne suojaavat vakavalta koronavirustaudilta. Jos saat oireita, pysy kotona, kunnes olet terve. Tee tarvittaessa kotitesti. Muista hygieniaohjeet: pese kädet ja käytä maskia oman harkinnan mukaan, huolehdi turvavälistä ja hyvästä ilmanvaihdosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ylläpitää ajankohtaista tilannetietoa koronavirustilanteesta( STM).

Koronavirustartunnan oireet

Koronavirustartunnan oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, epätavallinen väsymys, lihaskipu, kurkkukipu, kurkun karheus, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys.

THL on päivittänyt koronaan sairastuneen toimintaohjeen. Keskeisin viesti on se, että covid-19 on yksi virus muiden joukossa, joten töihin, kouluun ja varhaiskasvatukseen voit mennä, kun olet työkuntoinen. Jos sairastut, pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Nyt ei siis ole enää kehotusta olla poissa töistä koronan takia 5 vrk. Jos tunnet itsesi terveeksi, voit palata töihin aiemmin.

Voit lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivustolta. Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa Omaolo.fi.

Miten koronavirusta voi ehkäistä?

Rokote on paras suoja koronavirusta vastaan. Vaikka suoja tartuntaa vastaan on kohtalainen ja lyhytkestoinen, rokote ehkäisee tehokkaasti vakavaa koronatautia.
Rokotteet ja koronavirus

Koronatartuntaa voi ehkäistä samoilla keinoilla kuin kaikkia muitakin hengitystieinfektioita:

Jos sairastut, pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet. Jos joudut sairaana lähtemään kodin ulkopuolelle, voit halutessasi käyttää maskia.
Pese kädet vedellä ja saippualla tai käytä käsihuuhdetta.
Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina käytön jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
Arvioi riskisi, käytä tarvittaessa maskia ja pidä etäisyyttä. Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa.
Tietoa suu-nenäsuojuksesta ja hengityksensuojaimista (Työterveyslaitos)
Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta.MITEN OULUN KODINHOITO- JA TERVEYSPALVELU TOIMII KORONAVIRUSTILANTEESSA?

Vierailuista hoiva- ja palveluyksiköissä asuvien asiakkaiden luona sovitaan erikseen asiakkaan, omaisten, Oulun kaupungin sekä hoiva- tai palveluyksikön henkilökunnan kanssa. Myös ei-välttämättömistä vierailuista kotona asuvien asiakkaiden luona sovitaan asiakkaan ja omaisten kanssa erikseen. Vierailujen jatkosta päätetään tartuntariskin ja asiakkaan kokonaistilanteen näkökulmasta. Asiakkaisiin ja heidän omaisiinsa ollaan yhteydessä tiiviisti. Asiakkaana tiedät aina, missä mennään. Kaikilla vierailuilla noudatetaan tehostettua hygieniaa.

Yhteistyökumppanin kanssa on keskusteltu vallitsevasta tilanteesta ja sovittu tartuntatautien leviämisen ehkäisemisen perussäännöistä. Toiminnassa pyritään siihen, että toisen mahdollisesti sairastuessa toinen yhteistyökumppani voi turvallisesti tuottaa välttämättömät palvelut kaikille asiakkaille. Yhteistyökumppaneiden väliset työhön liittyvät palaverit pidetään tartuntariskin minimoimiseksi etäyhteyksien kautta.

Yhdessä yhteistyökumppanin kanssa huolehditaan seuraavista perussäännöistä:

  • hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta (THL:n käsihygieniaohjeet ammattilaisille) sekä suojainten käytöstä
  • työ-/hoitoympäristön asianmukaisesta siivouksesta (mm. kosketuspintojen desinfioinnista)
  • työtä ei missään tapauksessa tehdä sairaana, ei edes lieväoireisena
  • työntekijöillä on voimassa oleva kausi-influenssarokotus sekä koronarokotukset.

Asiakastyössä noudatetaan lisäksi seuraavia perusohjeita, joita noudattamalla pyritään minimoimaan paitsi asiakkaiden sairastumiset, myös tartunnan leviämien asiakkaiden kautta työntekijöihin, muihin asiakkaisiin ja palveluyksiköihin:

  • asiakkaille ja heidän omaisilleen tiedotetaan tartuntatautitilanteesta ja korostetaan hygieniasta huolehtimisen tärkeyttä
  • varmistetaan, että asiakkailla on käytettävissään nestesaippuaa ja alkoholipitoista käsihuuhdetta
  • asiakkaiden terveydentilaa seurataan tarkkaavaisesti ja mahdollisista hengitystieinfektion oireista raportoidaan muille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille tarvittaessa, esimerkiksi asiakkaan siirtyessä kotoa sairaalaan
  • epäiltäessä koronavirustartuntaa tai -altistumista asiakkaalla, kotona asuvan asiakkaan perheenjäsenellä tai lähipiirissä, ollaan yhteydessä Oulun kaupungin koronavirusneuvontanumeroon ja toimitaan annettujen ohjeiden mukaisesti.
Jos omaisesi on Oulun Kodinhoito- ja terveyspalvelun asiakas tai haluaisit omaisesi asiakkaakseni, voit olla yhteydessä minuun. Autan hoitamaan esimerkiksi kaupassakäynnin omaisesi puolesta, jotta hän voi pysyä kotona. Jos asiakas ei tarvitse muuta välttämätöntä apua, esimerkiksi ruokaostokset voidaan käydä tuomassa vaikkapa ulko-oven taakse. Minulle voi soittaa, p. 040 7197153 / Raija Mertaniemi-Kinnunen. Voit myös lähettää viestin yhteydenottolomakkeen kautta.
Edellä mainittujen toimien ohella seurataan tiiviisti koronavirustilanteseen liittyvää tiedotusta sekä noudatetaan ajantasaisia valtakunnallisia ja paikallisia virallisia ohjeita.

LISÄTIETOA

Oulun kaupungin ajantasaiset tiedot ja ohjeet koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ajantasaiset tiedot ja ohjeet koronaviruksesta